Det är en tuff resa att ta sig igenom en cancerbehandling. Både mentalt och fysiskt. Här följer tips på hur du underlättar den mentala resan. Tipsen fungerar säkert om du har det jobbigt av någon annan anledning också. Testa gärna.
1. Skapa en vardag
Rutiner är bra, blanda in nödvändiga sysslor med sådant du tycker om att göra. Våga be andra om hjälp. Människor vill hjälpa till, låt dem göra det. Svårt att komma på vad du tycker om? Ta tillfället i akt att fundera över vad du faktiskt vill göra – det bestämmer ingen annan, det bestämmer du.
2. Håll kontakten med dem som ger dig energi
Vilka i ditt sociala nätverk ger dig energi? Ta hand om dem och var ärlig med dem. Vill du fylla på med nya personer vartefter den mentala resan fortsätter – gör det. Till exempel personer som varit med om samma sak som du, som mår bra nu och kan agera förebild och bollplank. Bland annat sjukvården och Cancerfonden kan hjälpa till med det.
3. Träna efter bästa förmåga
Tankar blir alltid ljusare utomhus, så sätt upp ett mål att gå ut varje dag. Men låt målet vara rimligt, ibland längre sträckor, ibland kortare sträckor. Ibland snabbt, ibland långsamt. Kan du få sällskap är det en fin bonus. Styrketräna med kroppen som vikt. När på dygnet mår du bäst? Planera in det du vill göra då när du är pigg. En bättre fysisk kondition och styrka ger en bättre mental styrka.
4. Prioritera dig själv
Är det någon gång i livet du ska prioritera dig själv så är det under en sådan här tid. Skapa en målbild utifrån hur du vill att det ska vara på andra sidan om behandlingen, när du tagit dig igenom den. Passa gärna på att tänka igenom hur du ska behålla din prioritering, hela livet.
5. Skratta och gråt
Det är tillåtet att skratta även om du har cancer. Det är tillåtet att må bra samtidigt som du har cancer. Det finns glädjeämnen i vardagen, försök ta vara på dem. Är de svåra att se kan du testa att skriva upp något positivt varje dag – det kan fungera som ögonöppnare. Det är okej att vara deppig också, tillåt dig att vara det. Men när du vill ta dig ur deppigheten och känner dig handlingsförlamad kan en lista över dina bästa verktyg vara bra att ha. På den listan kan det stå sådant som: sysselsätt dig, kontakta någon, läs peppmeddelanden du fått tidigare, krama någon, titta på ett TV-program eller en film, skriv, gör en tacksamhetslista, sitt ute en stund, träna mindfulness eller yoga.
Ta hand om dig!
Anna-Karin Berglund
(Anna-Karin Berglund har sedan många år engagerat sig i personlig utveckling och ledarskap. Hon har under flera år som chef engagerat sig i att stötta andra i deras personliga utveckling och sett hur mycket det arbetet ger tillbaka. Under tiden hon får cellgifter är hon sjukskriven).
Senaste Artiklarna
Senaste Tipsen