Har du valt fel utbildning? Bengt Alvång som är rekryteringskonsult säger att det inte behöver vara hela världen. Att man har slutfört en utbildning är snarare ett bevis på uthållighet, och att kunna finna sig i att börja om på något helt nytt. Det är enligt honom ett tecken på att man vill ägna sig helhjärtat åt saker och ting i livet. Bengt Alvång ger följande fem tips på hur du som nyutbildad tar dig vidare efter examen, oavsett om du känner att du har valt rätt utbildning eller gärna skulle vilja byta spår.
1. Följ andras exempel
Ta reda på hur andra innan dig har gjort för att skaffa ett jobb efter utbildningen. Dra nytta av alla resurser: konsulter och arbetsgivare som gör besök och dylikt. Samla på dig så många kontakter och så mycket information du kan.
2. Kom underfund med vad du brinner för
Fundera ordentligt på vilken yrkesbana du egentligen vill gå in på; vad du verkligen brinner för, och hitta det du är villig att kämpa för – även om det skulle krävas ett hundår eller två innan du är där du vill vara. Om du ändrar inriktning efter utbildningen är det bra om du först kan konstatera vad du faktiskt har lärt dig och vilken nytta du har av det. Ofta kan du använda det till något som en arbetsgivare tycker är positivt. Om du verkligen bestämmer dig för något helt annat kan det också vara positivt, för det visar att du är en person som inte bara fortsätter med saker lite halvdant. Du visar att när du väl bestämmer dig för något eller gör något så gör du det ordentligt. När du sedan söker ett jobb är detta ett tydligt tecken för arbetsgivaren att du är en genuin människa som inte bara vill gå och slava på något som du egentligen inte vill göra. En sådan anställd vill ingen arbetsgivare ha. Man har redan där visat att man är uthållig och disciplinerad som har slutfört en utbildning. Det säger en hel del om personen, oavsett vad den har lärt sig under utbildningens gång.
3. Håll dig uppdaterad
Håll dig uppdaterad om de senaste kunskaperna inom din bransch. Det håller dig kompetent, nyfiken och du blir attraktiv ur arbetsgivarens synpunkt.
4. Låt det ta sin tid
Var inte alltför känslig om du inte skulle ligga högst upp i hierarkin i ett företag när du går in som praktikant eller har en enklare anställning. Det finns områden där man mer eller mindre jobbar gratis i flera år för att över huvud taget ha en chans, men man får se det som en investering. Håll ut och se att det leder framåt, men låt inte någon utnyttja dig för att du är i underläge.
5. Öva på att formulera dig
Ta reda på och träna på hur du ska formulera dig muntligen, skriftligen och på intervju för att öka dina chanser att få jobbet. Prata mer om, och var mer intresserad av arbetsgivaren och vad du kan göra för dem än vilka utmaningar du själv är ute efter. Se jobbsökandet som att du faktiskt vill hjälpa företaget att göra bättre ifrån sig. Det är du som hjälper dem.
Av Desirée Abramhamsson
Bengt Alvång driver Fokus rekrytering och Haga rekrytering AB
Han är även författare till boken How to Create Happiness: Cracking the Code of Personal Development
Senaste Artiklarna
Senaste Tipsen