alexander

Alexander Andersen är 20 år gammal och driver företaget Unga Ögon. Unga ögon är en nätverk bestående av unga kreativa entreprenörer som arbetar med företag och näringsliv för att påskynda innovation. Vi tror att innovation sker när ett problem ses med nya ögon och erbjuder därför våra kunder ett nytt perspektiv och hjälper dem att bryta invanda företagsmönster. Detta gör vi med våra kreativa workshops där unga entreprenörer utvecklar koncept för att lösa företagens problem.

Nedan följer hans 5 bästa tips för hur du får fler, och så småningom bättre idéer.

1. Börja leta efter saker som stör dig / Börja med ett problem
Att bara sätta sig ner och försöka ”komma på idéer” är otroligt svårt vem man än är, problemet med detta är att det inte finns en klar utgångspunkt, du väntar i princip bara på idéerna ska komma till dig som genom någon form av övernaturlig kraft. Mitt råd till dig är att starta med att hitta intressanta problem, problem som alltså är värda att lösa eller leder vidare till något intressant. Ett enkelt sätt att hitta dessa är helt enkelt att skapa en lista och varje gång du ser/tänker på något som stör dig eller t.ex ser ineffektivt ut, skriver du ner det i den här listan. Snart kommer du ha en lång lista med problem och det finns en stor chans att ett eller flera av dessa är värda att lösa. Det är alltid lättare att komma på en idé om du först vet vad du ska få en idé om.

2. Kom på 10 idéer varje dag
Detta kan nog vara bland det bästa tipset jag kan ge, speciellt hopkopplat med det förra. Att varje dag tvinga dig själv att komma på 10 idéer och skriva ner dem kan låta skrämmande men det det är det som fungerar absolut bäst, förutom att träna dig på att få idéer hjälper det dig att släppa spärren gällande vad som bra och dåliga idéer, räkna inte med att alla idéer du kommer på är bra för det är omöjligt.
Ett tips för att göra detta enklare är att du försöker lösa problemen du hittade med hjälp av det förra tipset, alternativt att du väljer ett ämne/område och försöker hitta problem & lösningar inom detta.

Varför 10?
Faktum är att det inte är 10 av en specifik anledning utan det är en fin rund siffra som både är såpass hög att det blir jobbigt att komma på så många, men inte heller så hög att man ger upp helt.
Självklart är 10 inte en definitiv regel som måste följas, du får komma på både fler och färre, försök dock att varje dag satsa på att nå 10 och se det som ett sorts uppsatt mål. Bli dock inte besviken om du inte når 10 varje dag, det finns alltid en ny dag imorgon.
PS. Kom ihåg att skriva ner alla idéer för att göra ”rum” till nya.

3. Mer input=Mer output
Vi har redan konstaterat att idéer endast är nya ihopkopplingar av redan existerande saker och att för att få bra idéer behöver man få många idéer. Tur nog är nyckeln till det ganska enkel, ju mer input du får(information som går in) desto mer output brukar du kunna få ut. Självklart är detta ingen exakt vetenskap och så kallad ”information overload” är något mycket verkligt så ta allt med moderation. Meningen här är att du hela tiden ska försöka lära dig nya saker så att du kan få insikter från detta.

För min egen del är ljudböcker och podcasts helt perfekta, de låter mig ”zona ut” och slappna av samtidigt som jag lär mig nya saker. Flera av mina allra bästa idéer har jag faktiskt fått medan jag lyssnat på diverse ljudböcker och podcasts.
Att göra vad som känns bäst för en själv har jag märkt är det som ger mest resultat så därför råder jag dig att testa dig fram och hitta din egen lilla ”bubbla”.

4. Byt miljö
Idéer kommer aldrig om du sitter på samma ställe dag in och dag ut, ge dig iväg ett litet tag, sätt dig på ett café om du har möjlighet eller ta bara en promenad. Ibland räcker det t.om att bara ta en annan väg till jobbet. Vad vi vill uppnå med detta är att utsättas för nya intryck och insikter som sätter igång tankarna på ett annorlunda sätt än vanligtvis.

5. Skriv ner alla idéer, tankar, frågor etc.
Faktum är att idéer inte riktigt fungerar som de porträtteras på film, det finns ingen stor glödlampa över personens huvud eller någon som skriker eureka för att en idé plötsligt kom till dem, nej idéer tar tid. För att både träna dig själv i idégenerering och göra det enklare att faktiskt fortsätta där man slutade senast, råder jag dig att skriva ner alla tankar, frågor och saker som kan vara till nytta. Du kan tänka på dessa som pusselbitar och för att kunna lägga pusslet som i det här fallet är en idé behöver du alla pusselbitar.
Något jag brukar säga till mig själv och som kan vara till hjälp här är att tänka så att en idé inte ”gälls” förrän den är nedskriven eller liknande.

Läs mer på: Unga ögon