Foto: Stock
Hur du stärker din trovärdighet som debattör
En verklighetsförankrad debatt ger högre trovärdighet och effektivare lösningar. Detta menar Jennifer Lind, egenföretagare och förtroendevald politiker i Huddinge kommun, som här ger sina bästa tips för högre trovärdighet i debatter.
1. Ta reda på fakta
Det är viktigt att det du säger är korrekt. Förr i tiden fungerade det att stå och blåljuga på ett torg, men med Internets framfart är fakta mer tillgängligt och människor är mer pålästa än någonsin tidigare. Se därför till att alltid ta reda på fakta om det du ska diskutera – var alltid påläst och förankrad.
2. Våga ifrågasätta – men med hänsyn
Debatter handlar inte om att hitta en syndabock för allting som är fel, så mycket som de handlar om att hitta en lösning på problem. Peka därför aldrig ut någon, utan vänd istället på det som sägs och ifrågasätt den andras argument. ”Hur tänker du nu?” är mycket bättre än att gasta att den andra tänker fel.
Foto: Privat
3. Var medveten om dina begränsningar
För att kunna visa hänsyn är det viktigt att du är ärlig inte bara mot den du debatterar med, utan också mot dig själv. Våga möt dig själv och bli medveten om dina begränsningar och styrkor.
4. Ta hjälp av andra
Ibland kan det bli ensamt att gå mot strömmen och stå upp för sina åsikter – men det behöver inte vara så. Ta hjälp av andra och gå ta dig tiden att också umgås med oliksinnade. På så sätt får du stöttning när det blir tungt, samtidigt som du får möjlighet att utvecklas.
5. Välj dina strider
Som debattör är det viktigt att vara strategisk – att strida om allt tar för mycket energi. Välj därför vilka utmaningar du ska ta och prioritera de frågor som är särskilt viktiga för just dig.
Skribent: Johanna Järvstråt
Dela dessa tips på sociala medier
Senaste Artiklarna
Senaste Tipsen