Foto: Stock
Tips på hur man kan skriva en bok
Niclas Christoffer är både författare till ungdomsböcker om psykisk ohälsa, ståupp-komiker och föreläsare. Som föreläsare möter han ofta människor som drömmer om att få ge ut en egen bok. Här delar han med sig av fem bra tips att tänka på om man vill skriva en bok. Eller något annat för den delen.
1. Skriv om det du kan och är intresserad av
Gräv där du står, är gott råd. Det vill säga skriv om det som verkligen intresserar och engagerar dig. Niclas använder sig ofta av egna erfarenheter i sina fiktiva historier. Men en ren självbiografi är en annan sak. Den är mycket mer utelämnande eftersom man inte bara ger ut sin bok – sin baby – utan även en del av sitt liv.
2. Skapa trovärdiga karaktärer
Ett knep som Niclas ofta använder sig av när han skapar karaktärer är att låna karaktärsdrag från verkliga personer. På så sätt är det lättare att se till att karaktären får djup och en psykologisk trovärdighet. Däremot kan man aldrig veta hur en läsare uppfattar karaktären, då hen utgår från sina egna erfarenheter.
Foto: Privat
3. Var kreativ när du gör research
Gör research från många olika källor, som till exempel nätet, böcker, film och dokumentärer, för att få en så mångfacetterad och sannolik bild som möjligt. Allra bäst är om man kan hitta någon som har egna erfarenheter att prata med och ställa frågor till.
4. Krångla inte till språket
Som författare till ungdomsböcker om tunga ämnen är det viktigt för Niclas att böckerna är underhållande och okomplicerade att läsa. Därför väljer han alltid enkla och lättförståeliga ord framför svåra. Detta är en god regel för alla texter, om man vill att läsaren enkelt ska kunna ta till sig innehållet. En text tjänar sällan på komplicerade ord, såvida man inte skriver för experter.
5. Ge inte upp
Ett bra mål om man vill skriva en bok, är att skriva igenom hela den långa textmassan en gång. Det är enklare att ha en text att bearbeta än att fästa på papper. Ta hjälp av experter för att kontrolläsa fakta och områden du inte själv är insatt i. Och en bra redaktör är en ovärderlig hjälp som bollplank. Ett annat alternativ är att låta någon man har förtroende för läsa och kommentera texten.
Skribent: Christina Hultman
Dela dessa tips på sociala medier
Senaste Artiklarna
Senaste Tipsen